Maine Coon - Alles wat je moet weten over dit kattenras (2024)

Maine Coon - Alles wat je moet weten over dit kattenras (1)

De Maine Coon is een van de populairste kattenrassen ter wereld. Logisch, want Maine Coons zijn mooi, lief en intelligent. En groot, dus je hebt veel om te knuffelen. Alles weten over deze leuke raskatten? Lees dan snel verder!

In dit blog vertellen we precies wat je wilt weten over Maine Coons, zoals:

  • Wat is het karakter van een Maine Coon?
  • Het uiterlijk en de vacht van een Maine Coon
  • Hoe verzorg je een Maine Coon?
  • Hoe oud wordt een Maine Coon?
  • Gezondheidsproblemen van Maine Coons
  • Het ontstaan van de Maine Coon
  • Een Maine Coon (kitten) kopen
Maine Coon - Alles wat je moet weten over dit kattenras (2)

Wat is het karakter van een Maine Coon?

Als je van een kat houdt die altijd in balans is, dan is de Maine Coon je allerbeste maatje. Dit kattenras is namelijk (kind)vriendelijk, altijd goedgehumeurd en tolerant. En heel zachtaardig. Een Maine Coon zal je bijvoorbeeld niet snel krabben. Verder zijn Maine Coons slim, gek op aandacht en knuffelen. En ze zijn tot op late leeftijd speels en gek op apporteren.

Maar ondanks dat ze er zo indrukwekkend uitzien, zijn Maine Coons best wel verlegen en terughoudend. Ze kunnen nieuwe situaties en vreemde mensen echt wel een beetje spannend vinden. Maar uiteindelijk wint hun nieuwsgierigheid altijd, dus ze gaan toch altijd op onderzoek uit of gezellig kennismaken met de visite.

Maine Coon - Alles wat je moet weten over dit kattenras (3)

Het uiterlijk en de vacht van een Maine Coon

Maine Coons zijn gespierd en indrukwekkend om te zien. Ze zijn namelijk behoorlijk zwaar – een volwassen kater kan wel 9 kilo wegen en een volwassen poes ongeveer 6. En Maine Coons zijn ook groot. Een volwassen kat kan een lengte bereiken van maar liefst 120 centimeter. En hun vacht is net zo imposant.

Op het kopje is het kort, op de buik en flanken is de vacht halflang en ruig. Op de rest van het lichaam groeit een dikke en robuuste dekvacht. Maar die heeft niet veel onderhoud nodig. Verder hebben Maine Coons een prachtige volle pluimstaart en op hun grote oren zitten altijd schattige Lynxpluimpjes. Hun poten zijn breed en sterk en tussen hun tenen groeien ook schattige pluimpjes.

Leuk weetje: de vacht van een Maine Coon is namelijk waterafstotend en klit bijna niet.

Maine Coon - Alles wat je moet weten over dit kattenras (4)

Hoe verzorg je een Maine Coon?

De vacht van Maine Coons is makkelijk en heeft niet zo veel onderhoud nodig. Met een wekelijkse goede borstelbeurt maak je ze al blij en voorkom je klitten en vervilting van de vacht. Maar let wel op: onder de oksels kunnen klitten ontstaan. Dus besteed daar altijd wat extra aandacht aan.

Spelen is ook belangrijk voor Maine Coons, want dat vinden ze leuk en ze worden er blij van. Maak dus dagelijks tijd vrij om met je kat te spelen. En kun je een Maine Coon binnen houden? Ja, dat kan zeker. Merk je dat je kat toch graag naar buiten gaat? Overweeg dan om een veilig buitenverblijf in je tuin te maken.

En verder heeft dit ras dezelfde verzorging nodig als andere katten – goede voeding, een schone kattenbak, elke dag vers water, een geschikte krabpaal voor een Main Coon en voldoende speeltjes. Natuurlijk moet een Maine Coon ook beschermd worden tegen vlooien, teken, ziektes en wormen. En ga je regelmatig even op visite bij de dierenarts.

Maine Coon - Alles wat je moet weten over dit kattenras (5)

Hoe oud wordt een Maine Coon?

Als een Maine Coon goed verzorgd wordt en niet ziek is, kan die 12 tot 15 jaar oud worden. Maar er zijn uitzonderingen. Rubble de Kat uit Engeland – dat is een Maine Coon kruising – werd maar liefst 31 jaar oud! Leuk: Maine Coons blijven lang jong, want ze ontwikkelen zich traag – rond hun vierde levensjaar zijn hun lichaam en vacht pas volgroeid.

Gezondheidsproblemen van Maine Coons

Elke kat kan wel eens ziek worden of niet lekker zijn. Blaasontstekingen, nieraandoeningen of diarree zijn ziektes die regelmatig voorkomen bij katten. Een Maine Coon is over het algemeen wel een sterk en gezond ras, maar kan toch evengoed ook te maken krijgen met ziektes of erfelijke aandoeningen, zoals:

Patella Luxatie
Dit is een aandoening aan een van de knieschijven van de achterpoten die er onbehandeld voor kan zorgen dat de kat kreupel wordt.

Spinale Musculaire Atrofie
De erfelijke spieraandoening die zich kan uiten bij Maine Coons als ze 3 tot 4 maanden oud zijn. De aandoening herken je aan spierzwakte, trillen, vermoeidheid na inspanning en een wankele loop. SMA is een ernstige en ongeneeslijke ziekte waarbij je altijd een dierenarts moet inschakelen.

Het ontstaan van de Maine Coon

Het is zo goed als zeker dat de Maine Coon afstamt van langharige katten uit Europa zoals de Noorse Boskat, Pers en Turkse Angora. Het een kruising van die drie. Dit ras is niet gefokt maar op een natuurlijke manier ontstaan en daardoor een van de weinige natuurrassen. En dat is ook de reden dat Maine Coons vaak heel gezond zijn.

Zijn naam dankt de Maine Coon aan de plek waar ze oorspronkelijk vandaan komen – namelijk MAINE, een staat in Noord-Amerika. De rest van de naam is afkomstig van een gek fabeltje, want ooit werd gedacht dat dit ras een kruising van katten met wasberen. En een wasbeer heet in het Engels racCOON. Maar dat is niet waar, want het is absoluut niet mogelijk om een kat met een wasbeer te kruisen.

Maine Coon - Alles wat je moet weten over dit kattenras (6)

Een Maine Coon (kitten) kopen (en fokkers)

Wil je graag een Maine Coon kitten kopen? Ga dan altijd naar een erkend fokker die is aangesloten bij Maine Coon rasclub of rasvereniging. Want dan weet je zeker dat je een gezonde kat koopt die op een diervriendelijke en eerlijke manier is gefokt. Je koopt een kat natuurlijk nooit op Marktplaats, eBay of van een broodfokker.

Heb je een fokker gevonden? Vraag dan altijd naar de papieren, of je de ouder-katten mag zien en neem een kijkje in het verblijf – het mooist is als de kittens opgroeien in een huiselijke omgeving. En ga maar alvast sparen. Want hoeveel kost een Maine Coon ongeveer? Nou, dat kan wel 600 tot 800 euro zijn. Maar dan heb je wel een gezond en blij beestje in huis.

Ben je op zoek naar een kat, maar hoeft niet het per se een kitten of raskat te zijn? Kijk dan ook eens in het asiel of bij bemiddelingsbureaus – daar zitten namelijk heel veel leuke katten te wachten op een lieve baas.

Disclaimer: Petrebels is geen dierenarts of gedragsdeskundige: alle content, informatie en tips op dit blog zijn bedoeld om je te inspireren en hebben een informatief karakter. Heeft je kat klachten of problemen en twijfel je over de gezondheid van je kat? Ga dan altijd naar de dierenarts of een gedragsdeskundige.

Maine Coon - Alles wat je moet weten over dit kattenras (7)

Is de Singapura de kleinste kat ter wereld?

Mini katten, ze bestaan! Ontmoet hier de Singapura: het kleinste kattenras ter wereld, maar met een supergrote persoonlijkheid. Deze kat ziet er namelijk heel schattig uit, maar heeft nog veel meer in huis. Wat? Dat lees je hier!

Maine Coon - Alles wat je moet weten over dit kattenras (8)

Maak kennis met de mooie en lieve Nebelung

Klaar om verliefd te worden? Ontdek hier alles over de Nebelung – misschien wel het mooiste én liefste kattenras ter wereld. Deze katten hebben namelijk een prachtige vacht en een heel mooi karakter. Lees hier alles over verzorging, afkomst en uiterlijk.

Want hier vertellen we je alles over

Maine Coon - Alles wat je moet weten over dit kattenras (9)

Lief, actief en heel vrolijk: alles over de Somali kat

Zoek je een supermooie en gezellige kat? Dan is de Somali misschien wat voor je. Dit kattenras ziet er namelijk sprookjesachtig mooi uit. En het karakter is ook leuk: de katten zijn vrolijk, gek op hun baasjes én op spelen!

Maine Coon - Alles wat je moet weten over dit kattenras (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Prof. An Powlowski

Last Updated:

Views: 5804

Rating: 4.3 / 5 (64 voted)

Reviews: 87% of readers found this page helpful

Author information

Name: Prof. An Powlowski

Birthday: 1992-09-29

Address: Apt. 994 8891 Orval Hill, Brittnyburgh, AZ 41023-0398

Phone: +26417467956738

Job: District Marketing Strategist

Hobby: Embroidery, Bodybuilding, Motor sports, Amateur radio, Wood carving, Whittling, Air sports

Introduction: My name is Prof. An Powlowski, I am a charming, helpful, attractive, good, graceful, thoughtful, vast person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.